Curly Girl (CG) Methode – introductie

De Curly Girl Methode (CGM) is een haarverzorgingsmethode, oorspronkelijk bedoeld voor natuurlijk krullend haar. Het doel van de methode is om zo min mogelijk schade aan het haar toe te brengen, het goed te hydrateren en het krullenpatroon te accentueren in plaats van te verstoren.

De methode werd in 2001 geïntroduceerd door Lorraine Massey in het boek “Curly Girl: The Handbook”. De Curly Girl Methode omvat een aantal do’s & don’ts, waarvan de belangrijkste misschien wel is om geen (gewone) shampoo te gebruiken. Daarnaast worden ook producten met bepaalde ingrediënten, zoals siliconen, vermeden en zijn badstof handdoeken, gewone haarborstels en te hete föhns ook uit den boze.

Waarschijnlijk liggen al deze producten wel in je badkamer. Waarom zou je van deze dingen afscheid nemen? Als je krullen hebt is je grootste vijand waarschijnlijk pluizend haar. Herkenbaar? Nou, al deze dingen veroorzaken dat. Krullend haar vereist echt een andere verzorging dan dat van steil haar en daar komt de CGM om de hoek kijken! Hieronder wordt de basis van deze methode beschreven. Het is even wat leesvoer, maar je krullen zitten er om te springen! We beginnen met de DON’TS!

De DON’TS; wat doe je niet binnen de CG methode?

De eerste “regel” van de CG methode is om te stoppen met het gebruik van gewone shampoo (“no-poo”), want daarin zitten sulfaten. Sulfaten zijn de reinigende stoffen in shampoo, maar ook in bijvoorbeeld handzeep en douchegel. Ze schuimen en maken haar en huid heel goed schoon. Misschien iets té goed, want ze kunnen een erg uitdrogend effect hebben.

Sommige mensen merken hier niet zo snel iets van, maar de meeste krullenbollen wel. Dit komt omdat krullend haar van nature een stuk droger is dan steil haar. Door shampoo met sulfaten te gebruiken wordt het natuurlijke vet van haar en hoofdhuid hardnekkig verwijderd, terwijl het haar daar nou juist zo’n behoefte aan heeft. Dit betekent niet dat krullend haar helemaal niet gewassen hoeft te worden, het betekent alleen dat het niet zo agressief van alles gestript hoeft te worden zodat het compleet uitdroogt.

Ingrediënten

Het niet langer gebruiken van sulfatenshampoo heeft wel enkele dingen tot gevolg, namelijk dat je ook enkele andere ingrediënten moet gaan vermijden, simpelweg omdat die zonder sulfaten niet goed uit je haar te halen zijn. Dit geldt voor niet-natuurlijke oliën (paraffinum en petrolatum), wax en siliconen. Daarnaast zijn dit ook ingrediënten die een verstikkend effect hebben op je haar. Ze leggen een laagje om het haar, waardoor er geen vocht in of uit het haar kan. Op de lange termijn heeft dit een uitdrogend effect. Daarnaast zijn er ook nog enkele soorten alcohol die binnen de CG methode worden vermeden, omdat deze ook uitdrogend werken. Producten die aan al deze eisen voldoen worden “CG vriendelijk” genoemd.

Hoe kom je erachter of een product CG vriendelijk is? Daarvoor zul je de etiketten van producten moeten scannen op ‘slechte’ ingrediënten. Dat klinkt misschien niet zo eenvoudig, maar gelukkig zijn daar enkele handige tips en trucs voor die wij uiteraard met je zullen delen.

Tools

Er zijn dus een aantal ingrediënten die afgeraden worden binnen de CGM, maar er zijn ook een aantal haartools die worden afgeraden. Zoals de gewone haarborstels en badstof handdoeken. Deze verstoren je krulpatroon en veroorzaken pluis. Tot slot wordt hitte van föhns e.d. afgeraden. Als je wil föhnen, doe dit dan op een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik een diffuser.

 

Nu je weet wat er allemaal wordt afgeraden binnen de CG methode zijn er ongetwijfeld een hoop vragen gerezen. Hoe was je dan je haar? Hoe kam je dan je haar? Hoe droog je dan je haar? Tijd voor de DO’s!

 

De DO’S; wat doe je wel binnen de CG methode?

Wassen

Voordat je je zelf waagt aan de CG methode wordt aangeraden om je haar nog een laatste keer met een gewone sulfatenshampoo te wassen. Hiermee verwijder je eventuele resten van producten met siliconen en andere niet CG-vriendelijke ingrediënten. Gebruik dan wel een sulfatenshampoo zonder siliconen, anders voeg je alsnog slechte ingrediënten toe. Dit wordt de final wash genoemd.

Waarmee was je dan de volgende keer je haren? Er zijn sulfaatvrije shampoos, maar je kan je haren ook wassen  met conditioner (co-wash). Ook zijn er speciale co-wash producten, die bevatten hele milde reinigende stoffen. Het is even uitzoeken wat werkt voor jouw haar en je kunt eventueel een combinatie gebruiken. Voor het gemak noemen we al dit soort producten even een “reiniger”.

Hoe kun je je haar het beste wassen? Als je in de douche stapt, laat het water dan rustig door je haar lopen en laat je krullen zoveel mogelijk intact. Breng de reiniger gelijkmatig op je vingertoppen aan en doe dit op je hoofdhuid. Masseer je hoofdhuid goed, met ronddraaiende bewegingen. Zo komt ‘vuil’ goed los. Als je de reiniger uit gaat spoelen, laat dan vooral het water uit de douche het werk doen en wrijf niet te veel door je haar. Lift je haar eventueel voorzichtig iets op met je vingers zodat het water er goed tussendoor spoelt. Zo spoelt er vanzelf ook wat reiniger door de rest van je haren, richting de puntjes. De puntjes zijn vaak het droogst, dus ze hebben niet zoveel reiniger nodig, maar worden zo toch meegenomen.

Word je haar schoon met alleen co-wash? Binnen de CG methode vermijd je enkele ingrediënten en zijn de producten die je gebruikt redelijk wateroplosbaar. Door goed je hoofdhuid te masseren wordt eventueel “vuil” losgemaakt en verwijderd. Op zich word je hier dus al redelijk schoon van, maar je kan natuurlijk ook af en toe een sulfaatvrije shampoo gebruiken. Je hoofdhuid zal er misschien wel even aan moeten wennen dat je geen gewone sulfatenshampoo meer gebruikt. Misschien voelt je haar daarom in het begin wat vetter aan, maar meestal wordt dit na een tijdje minder. Ook sommige shampoos zonder sulfaten kunnen je haar wat uitdrogen, door andere reinigende stoffen die erin zitten. Als je dat merkt, kun je ervoor kiezen deze shampoo minder vaak te gebruiken of op zoek te gaan naar een andere.

Conditioner

Gebruik na het wassen een CG vriendelijke conditioner om je haar te hydrateren. Als je net begint met de Curly Girl methode of als je haar is beschadigd, heb je waarschijnlijk meer conditioner nodig. Als je haar wat meer gehydrateerd is kun je misschien wat minder gebruiken. Experimenteer met verschillende hoeveelheden conditioner en vindt uit wat het beste werkt voor jouw haar. Lorraine Massey adviseert een ruime hoeveelheid te gebruiken en dit goed evenredig in je haar te verdelen. Je gebruikt voldoende als het haar zo glad aanvoelt als nat zeewier. Kam op dit moment door je haar met je vingers (finger combing). Er zullen dan wat loszittende haren loskomen. Het is redelijk normaal om zo’n 100 haren per dag te verliezen en omdat je bij de CG methode niet elke dag je haar borstelt kan het dus zijn dat er wat meer haren loskomen tijdens eens wasbeurt.

Afhankelijk van de behoefte en staat van je haar en je krultype wordt geadviseerd niet alle conditioner uit je haar te spoelen. Hou je hoofd even kort onder de douche en laat het overtollige deel eruit te spoelen (dus niet eruit wrijven) of stap weg van de straal, vorm met je handen een bakje dat je vol laat lopen met water en giet dit zo een aantal keer over je hoofd.

Styling

Stap uit de douche en gooi je haar voorover. Knijp voorzichtig het overtollige vocht uit je haar met een katoenen T-shirt (of kussensloop of iets dergelijks) of een microvezel handdoek. Hoe meer water je in je haar laat zitten, hoe zwaarder het zal zijn. Wil je meer volume, haal dan wat meer water uit je haar. Maak het in ieder geval niet te droog!

Vervolgens wordt er binnen de CGM geadviseerd om gel in je haar aan te brengen. Gewone, ordinaire haargel, wel een CG vriendelijke variant uiteraard.

Terwijl je nog voorover hangt, doe je de gel in je handpalmen en scrunch je de gel in je haar. Verdeel het gelijkmatig, zorg dat alle krullen worden meegenomen. Scrunch richting je hoofdhuid, zodat je je krulpatroon activeert.

Doe je hoofd rustig omhoog, kijk naar boven en schud je krullen voorzichtig naar achteren zodat ze in hun natuurlijke vorm vallen. Indien nodig kun je dan nog een beetje gel voorzichtig over je haar strijken.

Een eigenschap van gel is dat het hard opdroogt. Dit wordt een gel cast of crunchgenoemd. Dit is niet erg, dit helpt juist om de natuurlijke vorm van je krullen te behouden en als je haar volledig (niet eerder!) droog is kun je de “gel cast” eruit scrunchen. De harde gelkrullen veranderen dan in zachte, gedefinieerde krullen.

Drogen

Laat je haar aan de lucht drogen of gebruik een föhn (op een niet te warme stand) met een diffuser. Je kunt tijdens het droogproces eventueel clipjes gebruiken om wat meer volume bij je haaraanzet te creëren of om bepaalde plukjes in een bepaalde vorm op te laten drogen. Kom in ieder geval zo MIN MOGELIJK aan je har totdat het HELEMAAL droog is! Als het zo ver is, kun je de gel cast eruit scrunchen en gaan genieten van je krullen!

 

Nog enkele tips:

  • Laat je haar regelmatig knippen (bijpunten) door een kapper die krullen begrijpt. Dit geeft je krullen weer een boost!
  • Gebruik regelmatig een deep conditioner of haarmasker om je haar wat extra te hydrateren.

 

Je weet nu wat de Curly Girl methode inhoudt, maar er zullen ongetwijfeld ook een hoop vragen bij gekomen zijn. Dit is de basis van de CGM, maar er is nog veel meer informatie over krullend haar en hoe je er het beste uit kunt halen en kunt ontdekken wat jouw haar nodig heeft. Want geen krul is hetzelfde. Wij zullen op deze website allerlei info delen. In grote lijnen past alles binnen de CG Methode, maar op enkele kleine puntjes wijken we daar misschien wat van af, maar we zullen dan beschrijven waarom.

Geen reactie's

Geef een reactie